Wist je dat....

 

Eind veertiger jaren vertrok mijn moeder met haar ouders en haar broer Gijs met de MS Willem Ruys van het Nederlands Indische eiland Java naar Nederland.

Na een periode van aanpassen en zoeken naar nieuwe mogelijkheden vestigden zij zich eerst in Nijmegen en later in Enschede waar ik begin jaren 60 geboren ben. Kort na mijn geboorte kregen mijn ouders een woonvergunning in Deventer en betrokken zij daar een nieuwe flat op Keizerslanden.

In de jaren 50 en 60 was het moeilijk om verse Indonesische kruiden te krijgen. Er kwam een warung aan huis. Een volkswagen busje, later een oude SRV wagen, met Oosterse artikelen. Er waren toen nog geen Oosterse of Aziatische winkels. Deze ontstonden pas in de jaren 70-tig.

Mijn moeder heeft altijd een passie voor koken gehad. Meegekregen van haar oma Leijting, haar moeder en tantes. Ze schreef naar haar familie in Indonesië om familierecepten te krijgen. En thuis zorgde mijn moeder dat er regelmatig Indonesisch eten op tafel kwam. Meestal in de weekeinden konden we genieten van uitgebreide rijsttafels. Door de weeks aten we gewoon de Hollandse kost van stampot andijvie tot spruitjes.

Als er feestjes of een verjaardag gevierd werden, dan puilde ons huisje uit van veel familie en vrienden van heinde en ver, die allemaal konden genieten van de feestmaaltijd die mijn moeder bereid had in die week ervoor.

Later verzorgde ze kooklessen en catering activiteiten om het Indonesische eten te promoten. Al gauw kreeg ze naamsbekendheid en kookte ze voor vele bijzondere gelegenheden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actuele bezoekers

We hebben 11 gasten en geen leden online

Juni 2024
16
Zondag